Grote spullen in je auto vervoeren: 4 tips!
Grote spullen in je auto vervoeren: 4 tips!
Grote spullen in je auto vervoeren, hoe doe je dat? Sta je net bij een meubelzaak met je gloednieuwe bank of ga je binnenkort verhuizen?


1. Check het laadvermogen van de auto

De eerste stap om grote spullen in je auto te vervoeren is om het laadvermogen van je vervoersmiddel te checken. Het laadvermogen kun je vinden in het instructieboekje van je auto of aan de hand van je kentekenbewijs. Hier vind je terug wat de maximale massa en het gewicht van je auto is. Gevonden? Bereken dan ‘maximale massa auto – het gewicht van de auto = het maximale laadvermogen’. Zorg ervoor dat je nooit hoger dan je laadvermogen zit. Dan kan je veilig grote spullen vervoeren. Tip: check ook van tevoren je bandenspanning!

2. Meet je grote spullen op

Je staat vast niet te springen bij het idee om je meubels op te meten, maar verstandig is het wel. Door de grote meubels of spullen vooraf goed op te meten, ben je er zeker van dat alles in de auto gaat passen. Reken ruim, weet je zeker dat je goed zit. Door het opmeten weet je ook gelijk of de grote spullen door de deur passen, voordat ze de auto ingaan. 

3. Meet de ladingruimte op van je auto

Je hebt alles netjes ingepakt, maar toch heb je nog grote spullen voor of achter de auto uitsteken. Hoe los je dat op? Simpel: meubels of spullen mogen tot maximaal 1 meter aan de achterkant uitsteken. Dit heet ook wel ‘deelbare lading’. Gaat het om ‘ondeelbare lading’, zoals een kano, ladder of plank? Dan mag dit maximaal 5 meter achter je auto uitsteken. Hierbij is wél een markeringsbord nodig. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je lading aan de voorkant van je auto (op het dak) uitsteekt. Dat mag, maar alleen als het om ondeelbare lading gaat. Het mag alleen niet meer dan 3,5 meter voor het stuurwiel uitsteken. Ook hierbij geldt dat je je lading dan moet markeren met een markeringsbord. Let op: steekt je ondeelbare lading ook in de breedte uit? Dan mag dit niet meer dan 20 centimeter uitsteken buiten elke zijkant van de auto. Met een maximumbreedte van 2,55 meter.

4. Gebruik hulpmiddelen

Wanneer je grote spullen in je auto gaat vervoeren, kunnen hulpmiddelen heel handig zijn. Bepaalde spullen kunnen namelijk gemakkelijk verschuiven tijdens het rijden. Dat wil je natuurlijk voorkomen! Gebruik daarom een touw of spanbanden om je spullen goed vast te zetten. Zorg er bij het vervoeren ook voor dat de spullen gelijkmatig over de auto zijn verdeeld. Zware lading kan je beter in het midden van de bagageruimte plaatsen. Heb je breekbare grote spullen of meubels die niet vies mogen worden? Vervoer de spullen dan bijvoorbeeld verwikkeld in bubbeltjesplastic, oude kranten, kussens en lakens. Je hebt waarschijnlijk nooit gedacht dat een EHBO-doos van 2 kilo een impact krijgt van 25 keer zijn gewicht als je bij een snelheid van 50 kilometer per uur plotseling hard remt. Ook voor kleine spullen geldt dat je ze goed en veilig moet vervoeren. Op deze manier rijd je veilig van A naar B. Wil je liever jouw grote spullen via de post versturen? 

Kom je er niet helemaal uit? Geen zorgen. De koeriers van KoerierDirect helpen jou graag bij de bezorging van jouw grote spullen. Geen onnodige kosten achteraf, maar een duidelijke en transparante prijs. Met het netwerk van professionele koeriers staat er altijd iemand voor jou klaar. Sit back and relax: wij komen naar je toe!

Wil je ook weten hoe je breekbare spullen vervoert? Lees dan ons blog: Breekbare spullen veilig vervoeren: hoe doe je dat?